Pisa Designin tarina

Pisa Designin tarina

Designer ja yrittäjä Satu Somero, Pisa Design

Perinteisissä käsityötavoissa piilee viisaus. Tuon viisauden halusin yhdistää nykyajan elämän vaatimuksiin, perustin vuonna 2003 Pisa Design –yritykseni. Aloitin tyhjästä: kudoin olohuoneessani kangaspuilla katetekstiilejä. Minulla oli koulutukseni, osaamiseni, unelma ja 500 euron laina. Mitäpä muuta nuori yrittäjä tarvitsisi! Värjäsin hiukseni mustaksi, että näyttäisin vanhemmalta – nuoruuteni ei ollut valtti. Tarvittiin muutamia vuosia ja paljon tahdonvoimaa, mutta kaikki se työ kannatti. Nykyään yritykseni valmistaa kodintekstiilejä korkealaatuisesta pellavasta sekä kierrätysmateriaaleista ja valikoimaan kuuluu yli 30 eri tuotetta. Kodintekstiilien lisäksi yritykseni valmistaa pienhuonekaluja, laukkuja ja säilyttimiä sekä kalannahkatuotteita.

Pisa Designin muotokieli on moderni, mutta perinteiden kunnioitus näkyy läpi koko kokoelman muotoilussa, designissa ja materiaaleissa. Yksityiskohtiin ja käytännöllisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Suunnittelen kaikki tuotteet itse, ja ne valmistetaan kestävällä tavalla korkealaatuisista ja turvallisista materiaaleista Suomessa ja Baltian maissa. Minulta kysytään usein Suomessa ja ulkomailla, mitä Pisa yrityksen nimessä tarkoittaa. Se on minun lempinimeni.

Lämpimästi tervetuloa sivuilleni. Toivon, että viihdyt ja löydät mukavia ideoita omaan kotiisi. Liity myös sähköpostilistallemme, niin saat ensimmäisten joukossa tietoa uutuuksistamme ja tarjouksistamme. Kaikki palaute on tervetullutta. Olisin erityisen iloinen, jos jakaisit meille kuvia Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä omista Pisa Design -tuotteistasi. Olen tehnyt kaikki tuotteet kestämään käyttöä, ja on ilo nähdä niitä ihmisten arjessa ja juhlassa.

Rakkaudella,

Satu Somero

Uusi Pisa Design -mallisto

Näin Satu kertoo malliston synnystä:

“Kerroksellisuus, juuret, runous, kaipuu ja kaiho”

”Näistä inspiraatiosanoista syntyi uusin Pisa Designin mallisto. Kerroksellisuus on moniulotteista, monivivahteista, monimerkityksellistä. Haluan, että tuotteissani säilyy yllätyksellisyys ja asiakas saa oivaltamisen ilon. Juureni ovat syvällä traditiossa ja käsityöläisyyden ytimessä. Runous, kaipuu ja kaiho saavat minut tavoittelemaan unelmia, uutta ja tuntematonta. Kangaspuissa kaikki tämä käsitteellinen muuttuu käsinkosketeltavaksi. Ajatuksesta tuotteeksi.

Funktionaalisuus on minulle tärkeää, koska haluan valmistaa tuotteita, joilla on tarkoitus ja jotka kestävät jokapäiväistä elämää. Yhtä tärkeä Pisa Designin elementti on ekologisuus. Materiaalit ja valmistusmenetelmät ovat luonnolle, tekijöille ja käyttäjille turvallisia. Hukkapalat on minimoitu ja nekin käytetään tarkkaan hyväksi prototyyppien ja näytetilkkujen valmistamisessa. Kalannahkatuotteet valmistetaan elintarviketeollisuuden sivutuotteesta. Vanhat videonauhat kudotaan pellavan kanssa ainutlaatuisiksi sisustustuotteiksi ja käyttöesineiksi, joilla on tarina.”

Pellavan tarina

Pellava on maailman vanhimpia ja tärkeimpiä viljelyskasveja. Arkeologiset löydöt Georgiasta osoittavat, että villinä kasvavaa pellavaa oli värjätty ja käytetty vaatteina jo 36 000 vuotta sitten. Myöhemmältä kivikaudelta on todisteita pellavan suunnitelmallisesta viljelystä. Egyptissä faaraoiden aikaan pellavan tuotanto sai teolliset mittasuhteet.

Vuosituhansia hyvässä kunnossa säilyneet pellavakangaslöydöt kertovat myös siitä, miten erikoisen hyvin pellava kestää ajan hammasta. Näiden vuosituhansien ajan tästä monikäyttöisestä kasvista on valmistettu vaatteita, sen siemeniä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin ja ravinnoksi. Pellavan kuituja on myös käytetty eristeenä ja pellavaöljymaaleilla on käsitelty puupintoja.

Pellavakankaan hyviin ominaisuuksiin kuuluu antibakteerisuus, minkä takia sitä on käytetty myös sairaalatekstiileissä. Se on kestävä kangas, jolla on hyvä kosteudenimukyky, se hylkii likaa ja siinä on kaunis kiilto. Siksi pellava on ollut aina niin kansan kuin kuninkaidenkin arvostama kangas.

Pellavan hoito-ohjeet

Pese pellavaiset tekstiilit erikseen väljässä vedessä 40-60 asteessa. Vähennä lingon kierrokset 600 kierrokseen, niin pellava ei rypisty. Oio saumat muotoonsa ja ripusta kuivumaan.

Halutessasi voit silittää pellavatekstiilit nurjalta puolelta 200 asteessa, tai mankeloida pellavaiset pöytäliinat ja laudeliinat. Mankelointi antaa liinalle kauniin kiillon.

Ekologinen Pisa Design

Ekologisuus ja eettisyys ovat tekoja

Pisa Designille ekologiset teot tarkoittavat kierrätystä ja kierrätysmateriaaleja, ei hukkapaloja sekä luontoa ja tekijää säästäviä valmistustapoja.

Pisa Fabric –tuotteet valmistetaan kierrätetystä videonauhasta, joka yhdistetään luonnonmateriaaleihin. Videokasetit puretaan käsin, osat lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisesti. Kankaat leikataan niin, että hukkapaloja syntyy mahdollisimman vähän ja nekin hyödynnetään prototyypeissä ja yksityiskohdissa. Pisa Designin käyttämä kalannahka on elintarviketeollisuuden sivutuote, joka muuten heitettäisiin pois.

Kaikki työvaiheet on suunniteltu niin, että ne kuormittavat mahdollisimman vähän luontoa ja työntekijöitä.