Uskon että, ainutlaatuiset tuotteet luodaan yllättävillä kombinaatioilla

Pisa Designin tarina

Designer ja yrittäjä Satu Somero, Pisa Design

Perinteisissä käsityötavoissa piilee viisaus. Tuon viisauden halusin yhdistää nykyajan elämän vaatimuksiin. Perustin vuonna 2003 Pisa Design –yritykseni. Aloitin tyhjästä: kudoin olohuoneessani kangaspuilla katetekstiilejä. Minulla oli koulutukseni, osaamiseni, unelma ja 500 euron laina. Mitäpä muuta nuori yrittäjä tarvitsisi! Tarvittiin muutamia vuosia ja paljon tahdonvoimaa, mutta kaikki se työ kannatti. Nykyään yritykseni valmistaa kodintekstiilejä ja asusteita korkealaatuisesta pellavasta sekä kierrätysmateriaaleista.

Pisa Designin muotokieli on moderni, mutta perinteiden kunnioitus näkyy läpi koko kokoelman muotoilussa, designissa ja materiaaleissa. Yksityiskohtiin ja käytännöllisyyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Suunnittelen kaikki tuotteet itse, ja ne valmistetaan kestävällä tavalla korkealaatuisista ja turvallisista materiaaleista Suomessa ja Baltian maissa. Minulta kysytään usein, mitä Pisa yrityksen nimessä tarkoittaa. Se on minun lempinimeni.

Lämpimästi tervetuloa sivuilleni. Toivon, että viihdyt ja löydät mukavia ideoita omaan kotiisi.

Rakkaudella,

Satu Somero, Pisa

Uusi Pisa Design -mallisto

Näin Satu kertoo malliston synnystä:

“Kerroksellisuus, juuret, runous, kaipuu ja kaiho”

“Näistä inspiraatiosanoista syntyi uusin Pisa Designin mallisto. Kerroksellisuus on moniulotteista, monivivahteista, monimerkityksellistä. Haluan, että tuotteissani säilyy yllätyksellisyys ja asiakas saa oivaltamisen ilon. Juureni ovat syvällä traditiossa ja käsityöläisyyden ytimessä. Runous, kaipuu ja kaiho saavat minut tavoittelemaan unelmia, uutta ja tuntematonta. Kangaspuissa kaikki tämä käsitteellinen muuttuu käsinkosketeltavaksi. Ajatuksesta tuotteeksi.

Funktionaalisuus on minulle tärkeää, koska haluan valmistaa tuotteita, joilla on tarkoitus ja jotka kestävät jokapäiväistä elämää. Yhtä tärkeä Pisa Designin elementti on ekologisuus. Materiaalit ja valmistusmenetelmät ovat luonnolle, tekijöille ja käyttäjille turvallisia. Hukkapalat on minimoitu ja nekin käytetään tarkkaan hyväksi prototyyppien ja näytetilkkujen valmistamisessa. Kalannahkatuotteet valmistetaan elintarviketeollisuuden sivutuotteesta. Vanhat videonauhat kudotaan pellavan kanssa ainutlaatuisiksi sisustustuotteiksi ja käyttöesineiksi, joilla on tarina.”

Pellavan tarina

Pellava on maailman vanhimpia ja tärkeimpiä viljelyskasveja. Arkeologiset löydöt Georgiasta osoittavat, että villinä kasvavaa pellavaa oli värjätty ja käytetty vaatteina jo 36 000 vuotta sitten. Myöhemmältä kivikaudelta on todisteita pellavan suunnitelmallisesta viljelystä. Egyptissä faaraoiden aikaan pellavan tuotanto sai teolliset mittasuhteet.

Vuosituhansia hyvässä kunnossa säilyneet pellavakangaslöydöt kertovat myös siitä, miten erikoisen hyvin pellava kestää ajan hammasta. Näiden vuosituhansien ajan tästä monikäyttöisestä kasvista on valmistettu vaatteita, sen siemeniä on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin ja ravinnoksi. Pellavan kuituja on myös käytetty eristeenä ja pellavaöljymaaleilla on käsitelty puupintoja.

Pellavakankaan hyviin ominaisuuksiin kuuluu antibakteerisuus, minkä takia sitä on käytetty myös sairaalatekstiileissä. Se on kestävä kangas, jolla on hyvä kosteudenimukyky, se hylkii likaa ja siinä on kaunis kiilto. Siksi pellava on ollut aina niin kansan kuin kuninkaidenkin arvostama kangas.

Pellavan hoito-ohjeet

Pese pellavaiset tekstiilit erikseen väljässä vedessä 40-60 asteessa. Vähennä lingon kierrokset 800 kierrokseen, niin pellava ei rypisty. Oio saumat muotoonsa ja ripusta kuivumaan.

Halutessasi voit silittää pellavatekstiilit nurjalta puolelta 200 asteessa, tai mankeloida pellavaiset pöytäliinat ja laudeliinat. Mankelointi antaa liinalle kauniin kiillon.

Ekologinen Pisa Design

Ekologisuus ja eettisyys ovat tekoja

Pisa Designille ekologiset teot tarkoittavat kierrätystä ja kierrätysmateriaaleja, ei hukkapaloja sekä luontoa ja tekijää säästäviä valmistustapoja.

Pisa Fabric –tuotteet valmistetaan kierrätetystä videonauhasta, joka yhdistetään luonnonmateriaaleihin. Videokasetit puretaan käsin, osat lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisesti. Kankaat leikataan niin, että hukkapaloja syntyy mahdollisimman vähän ja nekin hyödynnetään prototyypeissä ja yksityiskohdissa. Pisa Designin käyttämä kalannahka on elintarviketeollisuuden sivutuote, joka muuten heitettäisiin pois.

Kaikki työvaiheet on suunniteltu niin, että ne kuormittavat mahdollisimman vähän luontoa ja työntekijöitä.